Mikroplast. Vi har alle hørt udtrykket, men hvad ved vi egentlig om det?
Er det så skadeligt, som alle synes at tro? I dette blogindlæg vil vi gennemgå alt, hvad du skal vide om mikroplast, herunder hvad det er, hvor de kommer fra, og dets potentielle sundhedsrisici. Så læs videre og find ud af, om det er på tide at gå i panik over mikroplast!
Hvad er mikroplast?
Mikroplast er bittesmå stykker plastik, som man ikke kan se med det blotte øje. Generelt kan plast defineres som mikroplast når det måler mindre end fem millimeter i længden, men de fleste stykker mikroplast er langt mindre. Mikroplast måles typisk i mikrometer, som svarer til en tusindedel af en millimeter.
Mikroplast kommer fra en række forskellige steder, som vi ikke er opmærksomme på i vores dagligdag. Vandflasker, bildæk, beklædning, kosmetik og andre industriprodukter er blot nogle få eksempler på, hvor de kan stamme fra. Mikroplast opstår ved nedbrydning og nedbrydning af plast, f.eks. når en flaske smides i havet, hvorefter sollys og salten slider på flasken og derefter efterlader en masse mikroplast.
En anden måde hvorpå mikroplasten bliver dannet, er i hjemmet. Hver gang vi vasker tøj i vaskemaskinen, bliver millioner af fibre slidt væk og ender i vores spildevand. Udfordringen med det er, at fordi mikroplast er så småt, kan vores rensningsanlæg ikke filtrere det fra, hvilket betyder at det ender i vores havmiljø.
Et stykke plastik om dagen holder lægen for døren.. Eller ikke
I et studie fra Universitet i Newcastle fra 2019 fremgik det, at vi indtager omkring 5 gram plastik hver uge, hvilket svarer til 1769 mikroplastpartikler. For at sige det på en anden måde, så spiser vi et kreditkort en gang om ugen. Fødevarer og drikkevarer som f.eks. vand på flaske er de vigtigste kilder til indtagelse af plastik.
Skrub dig selv i plast
Mikroplast dannes på mange måder, bl.a. gennem primær mikroplast. Denne form for mikroplast findes i tandpasta, skrubbecremer, shampoo og maling. Der tilsættes nemlig mikroskopiske perler af mikroplastik i b.la. skrubbecremer, for at du kan få den skrubbende effekt.
Hvilken effekt har det på naturen?
I et studie fra WWF Mængden af plastaffald i vores oceaner er stadig mere bekymrende, dette skyldes at en tredje del af alt plastik ender i vores natur. Plast bliver i dag udelukkende brugt som engangsmateriale i sådan en grad at 75% af alt plastik der nogensinde er produceret bliver kategoriseret som plastaffald.
Dårlig affaldssortering
Havene er i øjeblikket hjemsted for over halvdelen af alt det marine liv, der findes på Jorden, og forskere har beregnet, at de vil indeholde 1 ton for hver 3 ton fisk i 2025, hvis intet ændres. Denne alarmerende statistik stammer fra rapporter om dårligt håndteret affald på lossepladser, hvor plastik bliver lækket ud i vores miljø, hvilket ikke blot fører til øget forurening, men også truer menneskers sundhed.
Det vilde dyreliv lider
Det stigende antal plastikpartikler i vores oceaner er et globalt problem, som er blevet værre i årevis. Der er registreret indfiltring i plastik i over 270 forskellige arter, herunder pattedyr og fisk sammen med andre dyr som skildpadder, der indtager en masse plastik, fordi det ikke kan passere gennem deres fordøjelsessystem, hvilket resulterer i indre hudafskrabninger eller død.
Hvordan kan du undgå mikroplastik?
1) Vask dit tøj med filter
Når man vasker tøj der er fremstillet af polyester, polyamid, akryl, spandex eller nylon, skiller man sig af med 700.000 mikrofibre på én vask. Når først disse mikrofibre er endt i vandet er det som nævnt tidligere vanskeligt at filtrer fra. Du kan derfor installere et filter i din vaskemaskine, der fanger mikroplast fibre eller du kan undgå at købe tøj fremstillet af syntetiske tekstiler.
Link: (klik her)
2) Undgå at købe produkter i plastik
I Danmark er vi så heldige at vi har rent drikkevand i vores vandhaner. Du kan derfor med fordel købe en glasflaske eller en BPA fri vandflaske som du kan genbruge igen og igen. Når det kommer til rengøring i hjemmet, er det også muligt at undgå plastik. Hos nuuii producere vi miljøvenlige rengøringsmidler uden engangsplast. Udover at spare miljøet for en masse Co2 da du selv tilsætter vand derhjemme fra vandhanen, er vores produkter fremstillet i materialer uden plastik. Selv vores klistermærker er lavet af majsstivelse. Derudover er alle vores produkter pakket i papir.
Du kan købe vores starterkit her: (Link)
3) tjek dine produkter for mikroplast
Mikroplast findes i 9 ud og 10 kosmetiske produkter, så det er et område, hvor vi kan hjælpe miljøet med at undgå plastikforurening. Microbead er en mobilapp, der giver dig mulighed for at scanne dine produkter for indhold af mikroplast. Den gør det nemt for dig at se, hvor meget plastik du smider ud i verden.
Link til app: (Link)
Lad ikke mikroplast ødelægge vores planet
Mikroplast er altså et globalt problem, som påvirker vores miljø negativt. Der er måder at undgå mikroplast på, f.eks. ved at vaske dit tøj med et filter, undgå at købe plastikprodukter og kontrollere dine produkter for indhold af mikroplast. Vi skal være opmærksomme på problemet og gøre noget for at mindske vores påvirkning