📦 Gratis fragt ved 299,-
🚚 1-3 dages levering
info@nuuii.dk

Nemme grønne tips – plastikfrit køkken

Det kan virke besværligt og også dyrt at udskifte de nemme engangsplast-løsninger i køkkenet. Men det behøver det ikke at være. Her finder du forslag til, hvordan du kan komme i gang med at udskifte engangsplast i dit køkken.

Et af de områder, man virkelig kan spare på plastik, er ved at gøre op med (eller væsentligt reducere) brugen af engangsplast. Det koster en masse ressourcer at producere og transportere, og det er så ærgerligt, når et produkt kun bruges en gang. Engangsplast i køkkenet er f.eks. fryseposer og husholdningsfilm. (Der er også andre engangsprodukter i køkkenet man kan forsøge at undgå – som køkkenrulle og stanniol). 

Der findes heldigvis bæredygtige alternativer til fryseposer og husholdningsfilm. Det kan være dyrt at skifte fra den ene dag til den anden, men man kan gradvist udskifte sine engangsprodukter til mere bæredygtige alternativer.

Hvad kan jeg bruge i stedet for husholdningsfilm?

  • Hvis dine madvarer blot skal dækkes midlertidigt til, så dæk dem med en anden tallerken.
  • Nogle madvarer egner sig fint til at blive dækket til med et rent viskestykke
  • Brug beholdere med låg, f.eks. madkasser.
  • Brug genanvendelige madlåg.

Køb eller lav selv genbrugelige bivoks-wraps. (Sådan laver du dine egne genbrugelige bivoks wraps)

 

Hvad kan jeg bruge i stedet for fryseposer?

Fryserposer løser en masse problemer i hjemmet. De kan være svære at undvære. Men der er alternativer til fryseposer, som kan hjælpe dig med at undgå fryseposer i dit køkken eller i hvert fald reducere brugen af dem væsentligt.

  • Madkasser. Hvis du bruger fryseposer til madpakker, så er det et af de nemmeste steder at skære ned. Ja, det er praktisk med fryseposer, og du slipper for at hive halvvåde plastik-madkasser ud af opvaskemaskinen, men der er efterhånden så mange både smukke og bæredygtige madkasser, at der ikke er nogen undskyldning for at bruge fryseposer til madpakker. Du kan bruge madkasser både til at pakke din frokost i men også til at opbevare madrester o.a. i dit køleskab.
  • Genbrugelige lynlåsposer. De ligner fryseposer, men kan bruges igen og igen. F.eks. lavet af silikone.
  • Til fryseren. Når noget skal i fryseren skal det opbevares lufttæt, og det skal helst ikke være for stort – ellers er fryseren hurtigt fyldt. Du kan bruge genbrugelige silikoneposer men også beholdere af pyrex glas eller stål – så længe de er helt lufttætte. Nogle af disse kan også sættes direkte i ovnen, så du sparer opvasken.
  • Snackposer. Til skåret frugt eller grønt i madpakken, nødder, rosiner o.a.  – vælg madpakker med forskellige rum eller bento boxe, så snacks holdes adskilt i madpakken. Desuden kan du nemt lave små poser til tørre snacks eller købe nogle få, gode beholdere til snacks som kan bruges igen og igen.

Hvad med mine plastikbeholdere?

Hvis du allerede har plastikbeholdere i dit køkken, så er der absolut ingen grund til at smide det ud. Dine plastikbeholdere bliver jo genbrugt igen og igen. Der er forskellige holdninger til, om man er glad for plastik i køkkenet, men det har flere fordele – det vejer ikke meget, og det kan holde til at blive tabt. Hvis du mangler beholdere i dit køkken, f.eks. fordi du er ved at udfase husholdningsfilm, så er der bæredygtige og billige løsninger på det. 

I stedet for at købe nyt:

  • Brug glas og anden genbrugelig emballage. Du køber allerede en masse produkter i emballage, som sagtens kan genbruges. Det meste glas rengøres nemt og genbruges nemt. (Se et par fine eksempler her). Men husk altid: du må kun opbevare mad i beholdere, som er beregnet til mad i forvejen. Dvs. du kan sagtens genanvende et rengjort syltetøjsglas i dit køkken, men en beholder der har været elastikker eller kuglepenne i, er ikke godkendt til mad, så den skal ikke genbruges i dit køkken.
  • Brug din genbrugsbutik. Alt hvad du køber her, sparer ressourcer til at producere nyt.

 

Husk at de grønne og bæredygtige valg kun er grønne, hvis du bruger dem. Hvis du investerer i bæredygtige produkter såsom madkasser og silikoneposer, men alligevel ikke får dem brugt, så er det jo også spild af ressourcer, så start med de forslag, som er realistiske for dig – købe en lækker madkasse og begynd at spare på rengjorte syltetøjsglas. Så er du godt i gang!

Du vil måske også kunne lide

I denne artikel kommer vi igennem

Du vil måske også kunne lide