📦 Gratis fragt ved 299,-
🚚 1-3 dages levering
info@nuuii.dk

Grønne tips til rengøring af dit hjem

nuuii køkken stemningsbillede

Sviner du i naturen, når du rengør dit hjem?

Generelt er det en god ide at nedsætte antallet og forbruget af rengøringsmidler i dit hjem. Rigtigt meget snavs kan fjernes med varmt vand og lidt arbejde. Hvis dine rengøringsmidler gør rent helt af sig selv, så indeholder de nok stoffer, du i virkeligheden helst ikke efterlader i miljøet til dine børn og børnebørn. Mange rengøringsmidler indeholder nemlig stoffer, der belaster miljøet, når de havner i kloakken med spildevandet. Selv efter en tur i rensningsanlæg slipper en del af de skadelige stoffer ud i vandmiljøet. Heldigvis er der en masse du selv kan gøre, så du ikke efterlader uheldige spor i naturen, når du rengør dit hjem?

  1. Se efter alternativer til klor: Undgå produkter, der indeholder klor. Ifølge Miljøstyrelsen er der en risiko for, at klorprodukter løber ud i vandmiljøet, hvor dyr og planter kan lide skade. Af samme årsag er klor klassificeret som giftigt for vandlevende organismer.

 

  1. Dosér rigtigt: De fleste mennesker doserer rengøringsmidler på slum. Og langt de fleste tilsætter derfor alt for meget rengøringsmiddel. Men det gør ikke din rengøring mere effektiv, i stedet koster det dig penge og det belaster miljøet. Dosér rigtigt, så du ikke belaster miljøet unødigt.

 

  1. Brug genanvendelige redskaber. Det er ikke kun de grønne rengøringsmidler, der gør en forskel. Hvis du bruger engangsklude eller en hel rulle WC papir, hver gang du gør rent, så er det også spild af penge og ikke mindst jordens ressourcer. Heldigvis er det både nemt og gratis at lave genanvendelige løsninger. Dine slidte håndklæder eller hullede joggingbukser klippes nemt op til skurreklude og rengøringslapper. Og glem ikke de strømper, som mistede deres makker i vaskekælderen – smid ikke gammelt tekstil ud, men brug det i stedet i din rengøring. Giv dine tekstiler en længere levetid og undgå engangsløsninger, som er spild af planetens ressourcer.

 

  1. Brug Oldemors råd. Din oldemor levede utroligt bæredygtigt, selvom hun ikke var bevidst om det. Alt blev spist, brugt og lavet fra bunden. Vi kan sagtens lære noget ved at skue tilbage. Oldemor var ikke bange for at bruge knofedt, og det kan man heller ikke være, hvis man gerne vil gøre rent på en grøn måde. Gør det til en vane at tørre håndvasken af når du har vasket op eller børstet tænder om aftenen, sving toiletbørsten en gang dagligt, når du alligevel er på toilet, så kan snavs ikke få godt fat, og du vil aldrig savne de skrappe rengøringsmidler, som sviner i naturen.

 

  1. Fjern smuds manuelt. Brug en gammel tandbørste, en håndklæde-klud, skurebørster og andet som overfladen tillader, så du undgår at bruge kemikalier.

 

  1. Undgå så vidt muligt desinficerende midler: Det er f.eks. som regel ikke nødvendigt at desinficere køkken eller køkkenudstyr. Lugtproblemer kan normalt fjernes med almindelige rengøringsmidler. Spækbræt og knive brugt til kylling e.l. kan desinficeres med kogende vand.

 

  1. Brug rengøringsmidler uden skadelige ingredienser – det giver næsten sig selv. Det kan være ingredienser skadelige for miljøet eller ingredienser skadelige for dig som f.eks. parfume og duftstoffer. Nogle rengøringsmidler indeholder det allergifremkaldende stof MI (methylisothiazolinone) eller beslægtede stoffer (benzisothiazolinone og methylchloroisothiazolinone).

 

  1. Undgå duftfriskere:Det er unødvendige produkter. Hvis toilettet, køleskabet eller andre rum lugter, bør lugten fjernes ved rengøring og udluftning. Desuden har parfume naturligvis også andre gener f.eks. i.f.m. allergi.

 

  1. Opvaskesæbe er meget mere effektivt, end du tror. Når du vasker op, så sørg for at bruge så lidt opvaskemiddel som muligt. Ofte er et par dråber rigeligt, hælder du mere på, rengør det hverken bedre eller mere effektivt. Også her kan det betale sig at kigge mod de ældre generationer… Havde din farmor mon også en lille bakke stående, som hun puttede lidt opvaskesæbe i og blandende med vand, og som hun så brugte til hele opvasken? Så holder en opvaskesæbe altså rigtigt længe – og dine gryder og tallerkener bliver stadig rene. Billigt og godt for miljøet.

 

 

Gør det nemt for dig selv at komme i gang f.eks. ved at have en stak rene t-shirt-klude liggende i skuffen på badeværelset, så du kan tørre af, mens du børster tænder. Den grønneste rengøring er nemlig at sørge for at der ikke bliver så beskidt, så du i affekt smider kemikalier og miljøskadelige stoffer efter det. Det gælder om at holde rent i stedet for at gøre rent.

 

Du vil måske også kunne lide